Страните членки на Европейския съюз трябва да действат единно срещу енергийната

...
Страните членки на Европейския съюз трябва да действат единно срещу енергийната
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Страните членки на ЕС трябва да действат съвместно срещу енергийната криза

Страните членки на Европейския съюз трябва да работят единно против енергийната рецесия, провокирана от внезапния растеж на цените, като понижат потреблението на електричество и стартират да купуват газ взаимно, съобщи ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел, представен от Ройтерс.

Той ще ръководи две срещи на водачите на страните членки през октомври, отдадени на рецесията, провокирана от растящите цени на газа и понижените доставки от Русия.

В сряда Еврокомисията предложи проект за събиране на 140 милиарда евро за компенсиране на потребителите против високите цени на силата. " Това са положителни оферти, само че още доста би трябвало да бъде направено ", съобщи Мишел.

По думите му Европейски Съюз би трябвало да продължи дебатите към отвързването на цената на тока от тази на газа, както и да наложи някакъв таван на цената на газа, а страните членки би трябвало да стартират взаимно да купуват газ.

Разбирателство за общо пазаруване няма, защото огромните стопански системи по-лесно могат да договорят двустранни контракти от дребните. За Мишел сходна конкуренция е непотребна.

Министрите на енергетиката на страните членки ще разискват енергийната рецесия и ограниченията за битката с нея на 30 септември, а водачите ще се съберат на 6-7 октомври и 20-21 октомври.

Самият Мишел обсъждаше повишен доставки на енергоносителите за Европа по време на визитите си през последните месеци в Алжир, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ, отбелязва Българска телеграфна агенция..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР